Spring til indhold

Vandtårnet

Vandtårnet

Vandtårnet er bygget i 1916. Knejser flot som en kongetrone over midtbyen. Med en meget smuk smedet fisk på toppen. Vandforsyningen blev ledt ude fra Åsendrup via pumper, hvor man kunne holde øje med vandstanden via en zinkplade på tårnet. – og dermed vide hvornår man skulle pumpe vand igen. I dag fungerer det blot som vartegn, og er gengivet utallige gange i kunstnernes produktioner.

 

Se filmen om Vandtårnet her

Lars Nielsen

Lars Nielsen er født på fattiggård i Sindal den 24. oktober 1893. Han døde i 1965 og er begravet på Hirtshals Kirkegård. Lars Nielsen begyndte meget tidligt at tegne. Han tegnede det han så om det var et træ, dyrene eller en person fra fx fattiggården som han karikerede med en kærlig hånd. Lars Nielsen kom i malerlære men fuldførte ikke uddannelsen. Det trak i ham at komme ud at rejse i Vendsyssel og lave sine mange tegninger i både kridt, kul , blyant og vandfarver. Det er oftest mennesker i en særlig form; en let firkantet og enkel streg.

Lars Nielsen har tegnet og malet mange portrætter. Noget, han var særdeles ferm til. Talrige billeder fra havet, Børglum kloster eller en mark med et par arbejdsmænd pryder væggene i hjemmene ved den Jyske Vestkyst.Han boede flere steder i de mindre byer i Nordjylland og blev populær uanset, om det var Hirtshals, Tornby eller Løkken. Der er talrige værker af Lars Nielsen på væggene på Hirtshals kro, hvor han var stamgæst igennem mange år.

Kunsten i området ved Vandtårnet

Lise Vestergaards værk ”How much space does a human being need” fortolker FN’s Verdensmål nr. 11.

Knud Holst digt ”Havets mur” er lige bag Hotel Klitbakken. Opmalet af Jonna Liv.

John Kristensens murværk på Lars Nielsens Sti.

Lars Nielsen Stiskilt af Sanne Nørskov.

Lone Ejstrup Jensen og Trine Reinfjell mfl har fisk i keramik ved vandtårnet.

En Solhvervsssøjle, en skulptur i bronze pryder foran tårnet. Denne er lavet af kunstner Bodil Dam i 2004 og viser en gruppe mennesker som står på en plade, som er inspireret af et fragment af er gammelt vikingekompas. Solhvervssøjlen viser, hvor solen går ned ved sommer- og vintersolhverv. Her forsamles byen om et arrangement ved hvert solhverv. Bodil Dam er også kunstneren bag bronze kunst ved Lilletorv.

Ishuset var oprindeligt bygget af Murer Peter Ingvardsen. Bemærk trappen op mod vandtårnet og Redningshuset, da det var på Sdr. Strandvej. Redningshuset blev siden ombygget til Regnbuens kunstudstillingssted og senere den legendariske beværtning Peter Baadsmand, der havde en bar, der var en gammel fiskekutter. Fiskekutteren er der stadig, men bygningen er nu ombygget til butik og madhus “Huset Havs.” Det nuværende Redningshus ved Nordre Strandvej er det 4. af slagsen og blev bygget i 1936.

Lars Nielsen har lavet dette flotte motiv fra opgangen til “Julles sti”, for enden af Anton Bast Vej. Huset til venstre i bunden var det hus, som Tjek Jerne boede i, da hun var bosat i Løkken. Bemærk at der ingen hybenroser var dengang.

Motiv fra området med kig op ad Vandtårnsvej. Maleriet er lavet af Lars Nielsen, og forestiller en arbejdsmand i let firkantet og karakteristisk stil. I dag er der en mur her, som er udsmykket flere steder. Blandt andet med digtet “Havets mur” af Knud Holst.

Maleri af Julle, som viser Vandtårnet og Signalmasten på deres gamle placering. Allerede dengang var der en alternativ sti op til Vandtårnet. Her oppe fra kunne man nyde den gode udsigt mod Børglum Kloster og Børglum Mølle. Fisken på taget af Vandtårnet, er endnu ikke malet på. Den kom først til i 1953.

Fotografi af Vandtårnsvej med et lille grønt hus, som var engang. Dette motiv og denne vej er ligesom Asylvej og Vittrupsvej gengivet af rigtig mange af kunstnere.

I området er der talrige keramik og fibercement værker. Der har i mange år stået en bænk ved foden af Vandtårnet. Her kan man få et lille hvil, mens man nyder roen og udsigten til det ældste hus i Løkken; Mikkels hus. Du kan også se solhvervssøjlen af Bodil Dam og den flotte udsigt i alle retninger.