Spring til indhold

Pakhuset

Pakhuset

Pakhuset blev bygget i 1862 af skudehandler Jens Peter Larsen. Han blev kaldt smørkræmmeren. I Smørkræmmerens pakhus blev der opbevaret smør, korn og andre varer til salg, til afskibning mod især Norge.Bygningen har i mange år fungeret som beværtning af forskellige slags samt vandrehjem. Idag er der lejligheder og ølbryggeri.
På Kjelgaards plads bagved, har der været fiskefabrik og i Asylgade tæt ved, var der i mange år et fattighus. Asylvej har været en befærdet stikvej, og mange af kunstnerne har ofte brugt netop dette motiv, med den smukke pakhusgavl i baggrunden, i deres tegninger og malerier.

 

Se filmen om Pakhuset her

Julius Jensen “Julle”

Julius Jensen med signaturen ”Julle” er født i Løkken 27. juli 1905 og døde i 1975 efter at have boet i Løkken hele sit liv. Han en af de fiskere, som også har malet med udgangspunkt fra Løkken.
Julle boede flere steder, blandt andet på Søndergade. Han var autodidakt, og tydeligt inspireret i sine værker af sit erhverv, som fisker.

Han malede udelukkende i oliefarver og oftest meget lyse romantiske og sarte toner. Motiver fra det idylliske miljø omkring vartegnene, ganske ofte fiskerbådene og stranden og især vandtårnet er det han maler mest. Der er meget sjældent mennesker på hans billeder, men derimod næsten altid, en rød eller grøn trillebør.
Julle var ekstrem produktiv og var meget nøjagtig i sine gengivelser. Han har solgt rigtig mange billeder og værkerne pryder mange vægge her i Vendsyssel.

Kunsten i området ved Pakhuset

John Kristensen, kunstmaler og galleriejer ved Asylvej har tidligere udsmykket et par mure i byen. En på Nordre Strandvej og et ved sit galleri og nu også et par stykker på de hemmelige stier bl.a. Tjek Jernes sti. John Kristensens malestil synes at gengive nøjagtigt som tingene ser ud. Han maler helst havet og fiskerbåde, men også vartegn og udsigter og ofte ganske romantiske billeder og altid med det særlige lys i fokus.
John Kristensen maler scenarierne, når han ser det udspille sig for øjnene og venter gerne på færdiggørelse til den dag, de ratter har det særlige lys, som da han startede på maleriet. John Kristensen har lavet en serie, hvor han har malet Rubjerg Knude fyr en gang årligt. Denne samling er udstillet i hans galleri.

Lise Vestergaards værk Feed one if possible then a hundred” på Asylvej, fortolker FN’s Verdensmål nr. 2. ”Stop Sult” meget passende på netop det tidligeres asylhus. Lise Vestergaards værk ”Blown Away” fra 2019 udført i forbindelse med Løkken Kunstfestival.Vintage fisk i metal ved Jens Bangs sti. Du finder også sten, fisk i fibercement, diverse keramik samt skilte.

De folk som solgte fra skibene kaldtes skudehandlere. En af dem var Smørkræmmeren Jens Peter Larsen, som i 1865 byggede et stort pakhus, der kunne rumme 50.000 tønder korn. Her ses pakhusets gavl fra Asylgade.

Asylvej mod vest, viser fattighuset med et barn, der leger på den brostensbelagte sti. Fattigkassen var ejere fra 1888 og ombyggede huset til to enlige mødre. Allerede dengang var vinduet tilmuret. Nu er vinduet udsmykket med et vægmaleri med verdensmål nr. 2 “Stop sult”. Huset var fra omkring 1860 en beværtning.

Asylvej med et kig op af gavlen af Pakhuset, tegnet i Anders Norres karakteristiske sorte tusch streg.

Asylvej med den karakteristiske gavl. Det er netop denne vinkel, der er brugt oftest, når stedet gennem tiden er gengivet på malerier. Oliemaleriet er malet af Knut Dokker i 1938. Han var en af de andre Løkken kunstnere, der har haft sin gang i byen. Bemærk igen vinduet til højre.

Oliemaleri af Molelejet og fiskepladsen med de karakteristiske lette lyse romantiske anstrøg og fiskeredskaber afbilledet. Sådan ved man, at det er en “Julle”. Julle har været glad for motiver af fiskebådene, Vandtårnet og Rubjerg Knude. Altid med en rød eller grøn trætrillebøre eller et ophalerspil. Julles Sti er da også netop for foden af Vandtårnet.

Fiskeren og den autodidakte maler, Julius Jensen (Julle), har malet mange poetiske motiver af vartegnene og fiskeriet. Her ses Vandtårnet med daværende placering af Signalmasten og et ophalerspil. Der kan nærstuderes et af slagsen ved Tjærepladsen. Bemærk det lave klitlandskab.