Vejhuset
Vejhuset er et af Løkkens ældste stråtækte huse og ligger yndigt i kanten af klitten, men også midt i byen. Der har oprindeligt været fårehold. Placeringen er ganske unik og ligeså fotograferet som de andre vartegn i Løkken. Indretningen er spartansk og holdt i oprindelig stil for køkken og møbler. I dag fungerer det som et af Løkkens feriehuse.
I begyndelsen af 1900-tallet kunne man se fra Løkken museum og direkte ud til havet. I senere år har ejer investeret i sten-dige, da sandet fyger livligt på placeringen. Vejhuset har i alle tider været et yndet motiv for kunstmalere.
Se filmen om Vejhuset her
Chr. Valentinusen
Chr. Valentinusen er født i Løkken i 1903 og døde 1984. Han var søn af en fisker og opvokset på Nordre Strandvej, men boede dog ikke i Løkken de sidste 40 år af sit liv. Valentinusen og familien holdte ferie i Løkken i alle årene.
Valentinusen var hele sit liv inspireret af Løkken. Hans valg af motiver var oftest fiskebåde, fiskerliv, portrætter og Løkkens vartegn. Mange malerier forestillede desuden også det pittoreske gademiljø; altid med mennesker i fokus i motivet. At male hænder var dog ikke Valentinusens stærke side, selv om én af hans stærkeste forcer var portrætmaleri.
Valentinusen anvendte oftest olie i enkle strøg med pensel og arbejdede mest med jordfarver og nuancer i blå og grå som havet. Er der en beklædningsgenstand på maleriet, så var den ofte klar rød eller blå. Valentinusen var særdeles produktiv, men har også gentaget mange af yndlingsmotiverne i hans malerier. Det gælder Furreby Kirkevej, Furreby Bæk og familierne omkring fiskeriet.
Erik Larsen
Erik Larsen er født i Frederikshavn 3. august 1902 og døde i 1975 efter at have boet og sidenhen ferieret i Løkken det meste af sit farverige liv. Allerede som barn var han et naturtalent i musik og tegning. Han beskrives også som et talent for at leve og glædes over livets fristelser sammen med sin hustru Therese.
Erik Larsens motiver var ofte figurative, eventyrlige og med inspiration fra bøger og fortællinger og hans rejseliv.
Erik Larsen arbejdede med alle typer materialer. Alle farver er ofte repræsenteret – uanset om det er en tegning i kridt, vandfarver eller olie. Ganske ofte kom der en lille tanke med på skrift eller et lille digt i en frivol tone. Motivet var da ofte damer, der dansede og røg, iført gennemsigtige kjoler med perlekæde. Andre forestillede sommerlivet med mødre og børn på stranden.
Kunsten i området ved Vejhuset
Gavlmaleriet “Natures Way” er udført i 2020 af Lise Vestergaard i samarbejde med Kulturhus Løkken. Det smukke Nørretorv er fyldt med granitfisk og et springvand udført af Klaus Unger. Læg mærke til skiltene til Valentinusens Sti. Her er der desuden en haj udført i genbrugsmaterialer. På Valentinusens Sti er der en fiskestime udført af Jørgen Ussing. Lidt nede af stien er Lise Vestergaards fortolkning af FN’s verdensmål nr. 5 med titlen “A glance of equality”.
Rundt om hjørnet til Erik Larsens sti, ser du som det første en fortolkning af Lise Vestergaard – Verdensmål nr 1. med titlen “Stay rich, give with your heart”.
Længere fremme – altså efter du har set Jane Mikolajewicz’ murværk “Sommerliv” – skal du holde øje med Verdensmål nr. 14, med titlen “Teach a man to fish, you’ll feed him for a lifetime”.
Inden du forlader Erik Larsens Sti passerer du et stort murmaleri, der er inspireret af Erik Larsens univers. Dette værk er kreeret i samarbejde af næsten alle kunstnere i projektet.
Lone Ejstrup Jensen har lavet keramik til en flagstangssokkel og desuden udsmykket med en smuk grøn fisk ude i klitten.
Det rekreative børnehus er et malet vintage brændeskur, hvor børnene kan låne en malebog eller læse en bog om klimaet. Løkkenskiltet på toppen af legehuset er lavet af Børge Drivsholm.