Spring til indhold

Sømærket

Sømærket

Sømærket i Løkken hører til en serie af båker. Alle er udført i træ og lavet over et modulsystem på 3 ben og trekantform. De er fredede, og pryder kystlinjen fra Skagen til Blåvand. Sømærkerne er alle forskellige, og derfor kunne man vide ude på havet, hvor man befandt sig, når man så, hvilket sømærke der var ved kysten.
Sømærket er oprindeligt opført i 1884 og flyttet/renoveret til nuværende placering i 1973, da det var meget nær bebyggelse og klitlandskabet havde ændret sig.

Sømærket er måske det vartegn, der er malet og gengivet hyppigst og i utallige former, dog altid med den mørkerøde farve. Sømærket er i 2022 blevet malet. Man ved det handler om Løkken, når man ser Sømærket.

 

Se filmen om Sømærket her

Asger Jorn

Maleren Asger Oluf Jørgensen, som er kendt under kunstnernavnet Asger Jorn er født 3. marts 1914 i Vejrum ved Struer, og voksede op i Silkeborg. Han blev uddannet lærer i Silkeborg og var billedkunstner og forfatter. Han tog til Paris i 1936, hvor han blev han ansat hos den verdenskendte arkitekt Le Corbusier. Han døde i 1973, blot 59 år gammel. Jorn er begravet på Gotland.

Asger Jorn var medstifter af den internationale bevægelse ‘Cobra’ og fik sit internationale gennembrud i 1958 på verdensudstillingen i Bruxelles. Jorn var gift med jordemoderens datter fra foden af Jomfrubakkerne i Løkken og ferierede i Løkken i krigsårene, hvor han var sammen med sine kunstnervenner Chr. Valentinusen og Ejler Bille i Nr. Lyngby. Det er herfra han har lavet sit værk “Konge i Underverdenen”. Dette er nu udstillet på Kunsten i Aalborg. Valentinusen har da også portrætteret en ung Asger Jorn i årene der.

Jorn har også beskæftiget sig med skulpturer og keramik. Hans stil var ekspressiv. Han brugte oftest stærke klare farver i surrealistiske udtryksfulde figurer og betydninger. Han var en foregangsmand for genanvendelse, idet han allerede tidligt havde malet sine egne kreationer, f.eks. en gul and ovenpå et guldaldermaleri.

Kunsten i området ved Sømærket

En keramikfisk af Nina Friis samt 5 smukt udskårne fisk i egetræ af Henrik S. Christensen, viser vej op mod Sømærket. Skiltene med knob, viser de 5 mest almindelige fisk ved Løkken. Lige efter Strandpavillionen har en gammel rustfarvet skorsten fået en flot udsmykning, i form af en fisker. Den er malet af Storm og Øjvind.

Lise Vestergaard har her ved stien og under Sømærket ikke mindre end 6 motiver. Ved Romedahlsvej er FN’s verdensmål nr. 10 og nr. 12 med titlerne “Local Crops”og “Sharing is Caring”. Ruten leder ud på Vittrupvej forbi keramik af Lone Ejstrup, Hanne Rubæk og Jonna Liv. Her lyser Verdensmål nr. 5 i gult med titlen “Enlightment” lige overfor en gul fisk af Trine Reinfjell, der leder ned mod turistbureauet og hen til tunnelen ved hundeskoven. Her ses skulpturen “På vej“ af Jacob Krogh.

I begge tunneler på ruten er der vægmalerier af Lise Vestergaard.
Det er Verdensmål nr. 16 “ Calling peace” og Verdensmål nr. 17 ”Peace, Love and Friendship”. En havfrue i fibercement af Bent Nielsen pryder hjørnet op til cykelstien, og vel nede ved rutens afslutning er der i tunnel ved skolen, det sidste verdensmål. Det er Verdensmål nr. 9 om infrastruktur med titel “Connecting people”. Det er også værd at lægge mærke til de mange forskellige fisk og de andre flotte værker på denne del af ruten, som også er den længste etape.

Sømærket på den placering det havde indtil 1976. Sømærket var oprindeligt placeret en anelse længere inde mod byen.

Gammelt foto af Sømærket, set inde fra byen.

Maleri af Sømærket udført af kunstner og forfatter Knut Dokker (1907-1988). Han var en af de mange andre kunstnere, som også fandt inspiration i Løkken. 

Portræt af Asger Jorn, malet af den livslange ven Chr. Valentinussen.(Maleriet er privateje).

En fisker pryder denne gamle skorsten. Kunstværket er udført af Storm og Øjvind.

Undervejs på ruten er der masser af sjove aktiviteter for børn. Lær f.eks. at lave knob på disse fint udskårne egetræsfisk af Henrik Christensen.