Spring til indhold

Markedspladsen

Markedspladsen

I 1913 dannedes en forening med daværende sparekassedirektør Chr. Westergaard i spidsen. Denne gav byen et stykke jord. Der blev bestemt, at der skulle kunne udføres idræt og være forsamlinger som f.eks. markeder, dyrskue, ringridning, cirkus og sportsdyster.

I dag er det en dejlig rekreativ legeplads med opholdspavillon, bænke, mål, petanque og bålplads. Det er stadig en forening, som står bag markedspladsens form og tilstand, som en grøn oase og legeplads midt i byen.

 

Se filmen om Markedspladsen her

Anders Norre

Anders Norre er født i Brovst sogn 28. august 1899. Han døde i 1960 efter, at have boet i Løkken den sidste del af hans liv. Han boede på Harald Fischersvej og var tydeligt inspireret i sine værker og farver, af den nordjyske muld og sand samt de lysende farver i den hårde klima ved vestkysten.

Norres motiver var ofte fiskebåde og fiskerliv, eller motiver fra landbruget med heste og landskaber og byer ved fjorden eller kysten. Han arbejdede meget med sort/hvide tegninger og kraftige pastelfarver i enkle figurative motiver eller stillbilleder i sine pastel eller oliemalerier. Brugte meget spartel og skabte via farver og formen ofte malerier, hvor beskueren kunne se hele lærredet fyldt. Anders Norre betragtes af mange som den dygtigste af Løkkenmalerne.

Kunsten i området ved Markedspladsen

Markedspladsen er en af de rekreative steder, der er i Løkken. Den er køn i sig selv med sin flora af hyben roser og grønne græsser og fuglekvidder.

På vejen hertil møder du på Sct. Peders sti; den gamle kirkesti, som nu er en brostensbelagt gangsti udsmykket med en stor paddehat i sort granit, og udhuggede fisk af Klaus Unger. Paddehatten og den første fladfisk du møder er sponseret til projektet af en ven til Klaus Unger. En farvestråledende freske/flise tilegnet Anders Norres sti er lavet af Nina Friis.

Inden du kommer til den første indgang til markedspladsen, møder du nu ny belægning og skilte og et af FN’s verdensmålsværkerne af Lise Vestergaard. Mål nr. 8 med titlen “A Childs job is to play and have fun”, pryder husgavlen. Lone Ejstrup Jensen har udsmykket flagstangssoklen med en søhest og en fiskestime. Du finder også keramik, fibercement skilte og sten. Ved Hotel Løkken Strand finder du et dobbeltmotiv af Lise Vestergaard med FN’s verdensmål nr. 6 og nr. 15 med titlen “No water, No green, No blue.”

Legende børn på Jernbanegade – det, der i dag er kendt som Vendelbogade.

Jorden ved Markedspladen blev givet til byen i 1913, På fotoet ses også den gule skole og kirken helt i baggrunden.

Formålet med Markedspladsen var, at den skulle bruges til idræt og forsamlinger som f.eks. markeder, dyrskue, ringridning, cirkus og sportsdyster. 

En farvestråledende freske/flise tilegnet Anders Norres Sti er lavet af Nina Friis.

Norres motiver var ofte fiskebåde og fiskerliv, eller motiver fra landbruget med heste og landskaber og byer ved fjorden eller kysten. 

Sct. Peders Sti; Den gamle kirkesti, er i dag en brostensbelagt gangsti udsmykket med en stor paddehat i sort granit, og udhuggede fisk af Klaus Unger. Paddehattten og den første fladfisk du møder er sponseret til projektet af en ven til Klaus Unger.