Spring til indhold

Faresignalstationen

Faresignalstationen

Signalmasten er et af de ældste vartegn i Løkken, og blev bygget i 1884. Den er en del af hele faresignalstationen, som yderligere består af signalkanonen og et redskabsskur. Der har været 3 moleudformninger i Løkken. Løkken Læmole blev bygget i 1927-1931 og ombygget i 1950’erne, og dens primære funktion er, at skabe læ for fiskerne, der trækker bådene op på stranden. I 2015 blev molen indviet igen efter et stort stykke renoveringsarbejde.
Fiskeri fra Løkken har således altid foregået fra åben strand. At komme i land med fangsten kunne være vanskeligt, og kunne ændre sig, mens fiskerne var på havet. Den høje mast; signalmasten blev da brugt til, at signalere til fiskerne, ved at hænge kurve op.
1 kurv betød “kom hjem”.
2 kurve kaldte mandskabet til redningsbådene.
3 kurve betød at redningsbåden var i vandet og dermed at hjælpen var på vej.
I tåge og dårligt udsyn kunne man så istedet bruge signalkanonen til, at signalere til fiskerne. Kanonen er støbt i 1868, og blev passet af en kanonpasser frem til 1973.

 

Se filmen om Faresignalstationen her

Tjek Jerne

Tjek Jerne er født i Asch den 26. september 1910 og blev døbt Ilse Elisabeth Ernestine Wahl. Hun voksede op i Tyskland. Allerede som helt ung var hun på sanatorium, da lungerne var svage. Her tegnene hun, og fik lyst til at udvikle det mere, og fik rådet om tage til København, hvor hun blev optaget på Akademiets malerskole. Det var her, hun fik navnet Tjek, da hun fortalte, at hun var fra Tjekkoslovakiet.
Senere ca. 1938 kom hun til Løkken. Da var hun gift og havde en søn på 2 år. Hun boede i hus på Anton Bast vej og flyttede under krigen til København, og fik stor succes med sine udstillinger. Tjek Jerne blev anset for at være et lysende talent. Skæbnen ville, at ægteskabet senere knirker og hun vælger at dø for egen hånd i 1945.
Tjek Jerne brugte tusch og douche farver i enkle streger. Motiverne var ofte mennesker og blomster i stillbilleder – samt badelivet og vartegnene I Løkken.

Kunsten i området ved Faresignalstationen

Nedenfor Signalmasten finder du den nyrenoverede kunstpavillion. Denne har i mange år fungeret som udstillingssted. Her kan der ses vekslende udstillinger hele året. I området finder du keramik af Trine Reinfjell, Siw Langeland.
På Tjek Jernes Sti har John Kristensen lavet et par fasaner i det grønne, der står og lurer på en lille mur.
Britta Kornum har lavet skilte til Tjek Jernes sti og du finder endeligt keramik fra Trine Reinfjell og Lone Skovbo Frederiksen med flere i området.

Faresignalstationen dækker både signal kanonen, signalmasten og molelejet. Masten er ligesom Sømærket blevet flyttet. Her ses placeringen tydeligt foran vandtårnet. Hvor det nu er trukket helt frem til Sdr. Strandvej. 

Tre glade fiskere viser deres fangst foran Kunstpavillionen på Sdr. Strandvej. Det er fra venstre Poul Erik Jensen, Peter Anton Jensen og til højre Christian Severin Frøstrup.

Kurve ophængt i signalmasten for at signalere til fiskerne på åbent hav.
1 kurv betød “kom hjem”.
2 kurve kaldte mandskabet til redningsbådene.
3 kurve betød at redningsbåden var i vandet og dermed at hjælpen var på vej.

Gammelt foto af Kunstpavillionen ved siden af Redningshuset, da de var beliggende på Sdr. Strandvej. Kunstpavillionen var oprindeligt et ishus som det kan ses på dette foto.

Tjek Jerne blev kaldt “kunstnerinde” og anset som svært dygtig af de andre kunstnere. Her ses hun længst til højre, siddende med Erik Larsen og Lars Nielsen.

Tjek Jerne malede meget luftige billeder fra badelivet, som her med et ishus.